WORKSHOPS

Op het festivalterrein hebben we dit jaar drie locaties waar workshops gegeven worden. Van zuurkool tot vissaus en van pickle’s tot miso. Vorig jaar waren de meeste workshops al snel via de voorverkoop uitverkocht. Koop je kaartjes dus snel via onderstaande links.

rot2017-01-rotzooi-festivalguide-timetable_web

Workshop zuivel – Minke Hylaridus
11:00 – 12:00u
Als melk bederft wordt het klonterig en zuur. Maar je kunt melk ook enten met de juiste bacteriën en hem bij de juiste temperatuur laten fermenteren. De melk wordt dan juist romig dik en heerlijk friszuur van smaak en geur. Zo maak je de heerlijkste boter en karnemelk of yoghurt, kwark of kaas.
Tijdens deze workshop krijg je een korte introductie op de ambachtelijke manier van verzuivelen, en maak je onder leiding van kaasmaakster Minke Hylarides je eigen boter en karnemelk.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Tempeh– Sasker Scheerder / Manenwolf’s
11:30 – 12:30u
Wie de zwarte bonen tempeh van Sasker geproefd heeft, wil nog maar 1 ding, weten hoe je dat zelf maakt. Tijdens deze workshop ligt de focus op de achtergrond, het proces, en de starter (Rhizopus oligosporus). Je krijgt een doe het zelf pakketje mee naar huis waarmee je zelf die fantastische smaakbom maakt.
Ticket kopen ( € 30,- inclusief doe het zelf pakket)

Workshop Cider maken met wilde gist – Raul Henriquez / Ciderwinkel
11:30 – 12:30u
Tijdens deze workshop ervaar je het gehele proces van het cider maken. Alles van appels snijden tot persen maak je in sneltreinvaart mee, terwijl je ondertussen geniet van een glaasje overheerlijke cider. Als je hard genoeg hebt gewerkt -het blijft wel een workshop- ga je naar huis met een eigengemaakt brouwsel op fles met waterslot dat je thuis wild laat vergisten tot je eigen cider.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop droge worst maken – Meneer Wateetons
12:30 – 13:30u
Worst- en fermentatiemeester en full time rotjongen Meneer Wateetons leert je in deze workshop hoe je zelf droge worst kunt maken. Salami, fuet, chorizo, gerookte ossenworst of droë worst, de basis is hetzelfde: fermentatie natuurlijk. Omdat het zelf drogen van vlees niet helemaal vrij is van risico’s en meneer waarde hecht aan je gezondheid, fermenteert hij de worsten voor jullie en kun je ze ophalen op de workshoplocatie van meneer als ze klaar zijn.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Zuurkool met seizoensgroente – Simone van Thull / Thull’s
13:00 – 14:00u
Simone haar zuurkool is beroemd! Uit alle hoeken van het land reist men naar Amsterdam om haar zuurkool te proeven. Simone laat je in deze workshop alle fijne kneepjes van het zuurkool-ambacht zien. Natuurlijk de theorie, maar vooral ook “aan de slag”. We maken een zuurkool-speciaal vandaag! Van spits- en rode kool. Knallend qua smaak en kleur.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Aspergillus makes miso happy – Christian Weij
13:15 – 14:15u
Aspergillus Oryzae, ook wel bekend als Koji-kin, speelt een cruciale rol in het maken van bijvoorbeeld sojasaus, miso. Maar deze prachtige schimmel kan nog veel meer! Wat? Christian vertelt je alles over zijn experimentele ontdekkingsreizen langs het Aspergillus pad. Je gaat ervan proeven en je start je eigen schimmelexperiment.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Desem – Jorisbrood
14:00 – 15:00u
Je eigen zuurdesembrood is lekker en gezond. In deze workshop leer je hoe je een echt zuurdesembrood herkent, hoe je een zuurdesemstarter maakt en onderhoudt en krijg je tips & tricks voor maken zuurdesembrood, inclusief een recept voor een spelt & lemmer levain.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Hot Sauce – Let de Jong / Let’s Salsa
14:30 – 15:30u
Rot is hot! Maak je eigen gefermenteerde hot sauce en kom alles te weten over pepers. Waarom zijn pepers eigenlijk heet? Waarom heeft iedere soort zijn eigen identieke smaak? En – voor wie durft – proef de heetste peper ter aarde! Dit alles onder begeleiding van Let de Jong van Let’s Salsa, producent van hot sauces.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Kombucha – Kelly Fagan / Cultcha Kombucha – English
14:45 – 15:45u
Join us for some samples of artisanal, gut-loving booch in this introductory workshop to kombucha, discussing its history and health benefits and the mysterious and magical SCOBY. We will walk you through primary and secondary fermentation, including our Pro Tips and an open forum Q&A session. Great for those new to kombucha or those who just can’t seem to get their brew bubbling.
Ticket kopen ( € 25,-)

Late beslissers workshop
15:30 – 16:30u
Deze workshop is voor iedereen die last minute mee wil doen aan een fermentatie-workshop, en alleen te boeken op het festivalterrein. Wat het onderwerp is maken we op het laatste moment bekend, want zeg nou eerlijk: wie is er niet dol op een verrassing?

Ticket kopen kan alleen tijdens het festival ( € 25,-)

Workshop Pickle Pers – Peter van Berckel / fermenPeer
16:00 – 17:00u
Onder leiding van Peter van Berckel, alias fermenPeer van de Groene kookacademie maak je je eigen pickles uit de kekke pickle pers. Er is in de workshop ook aandacht voor de theorie van deze super gezonde, korte fermentatie methode (30 min. tot 24u). De nadruk ligt op doen. Uiteraard geeft fermenPeer je ook zijn beste smaakmakerstips. Na afloop ga je trots naar huis met je eigen pickle pers mét pickles.
Ticket kopen ( € 35,- incl. pickle pers twv € 15,00)

Workshop Kefir – Simone van Thull / Thull’s
16:30 – 17:30u
Leer alles over deze “levende korrels” die water fermenteren tot een probiotische verfrissende drank. Tijdens deze praktische workshop proef je kefir: lekker! en ga je aan de slag met een basis recept met citroen en vijg. Maak je eigen gezonde frisdrank!
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Vissaus – Meneer Wateetons
17:00 – 18:00u
Misschien niet ’s werelds lekkerste parfum, maar wel een van de topsmaken: de umami-parel die vissaus heet. Niet zo maar iets. In deze workshop neemt Meneer je mee naar één van de meest avontuurlijke fermentatie processen.
Ticket kopen kan alleen tijdens het festival ( € 25,-)

Workshop Kimchi – Sebastiaan Hetterschijt / Kimchi Kings
17:30 – 19:00u
Kimchi is het haast iconische gerecht uit Korea. Er is ter wereld geen voedingsmiddel dat zo belangrijk is voor de culinaire traditie van een land. Koreaanse keukens produceren meer dan 100 variaties, variërend van kool tot watermeloenschil en pompoenbloemen in de zomer. De basis is altijd hetzelfde: gezouten groenten waar het vocht aan onttrokken wordt. De belangrijkste specerij is rode peper. Onder leiding van Sebastiaan Hetterschijt, van Kimchi Kings ga je aan het slag en neem je na afloop je eigen pot vol hete kimchi mee naar huis.
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Fermentatie ‘Van Alles Wat’– Christian Weij
18:00u – 19:00u
Tijdens deze fermentatie workshop neemt Christian je mee door de wondere wereld van de fermentatie. Speciaal geschikt voor iedereen die wil beginnen met fermenteren. Hij vertelt je van alles over het fermentatieproces, de bacteriën, het gebruik van zout en hoe je zuivel transformeert tot een prachtig kaasje die je mee naar huis mag nemen.
Ticket kopen kan alleen tijdens het festival ( € 25,-)

Masterclass Kombucha – culinary applications – Kelly Fagan / Cultcha Kombucha – English
18:30 – 19:30u
In this next-level kombucha masterclass, we will build upon this afternoon’s workshop with a brief (re)intro to kombucha, and then dive deeper into its exciting and somewhat underexplored culinary applications. Learn how to make a killer kombucha menu pairing, mix a perfect kombucha cocktail with Vesper Bar’s creative director Julian Bayuni, use kombucha to ferment other foods, to make desserts such as candy, sorbets & floats and our ultimate wacky fermented vision- #eattheSCOBY
Ticket kopen ( € 25,-)

Workshop Bier & Kaas pairing – Mattias Terpstra / Nevel Artisan Ales
19:30 – 20:30u
Bier en kaas vormen een mooi huwelijk. Mattias neemt je mee in de smaak-wereld van wilde bieren gecombineerd met bijzondere rauwmelkse kazen. Wilde bieren zijn het product van een gemengd gistingsproces waar meerdere gisten en bacteriën het bier haar karakter geeft. Deze soort bieren zijn getypeerd door een droog, complex karakter die vaak gepaard gaat met een frisse rinse afdronk. Juist dat zuurdere karakter maakt het een fijne drank bij vettige en rijke kazen.
Ticket kopen ( € 15,-)

Workshop No waste-gefermenteerde groente in de RotPot – Sanne Marije Zwart / Keukenboeren
19:30 – 20:30u
Groente weggooien is niet nodig! Waarom niet fermenteren tot smakelijke pickles? Sanne gaat met je aan de slag met de RotPot. Dat is een handige doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste gefermenteerde groentes maakt. Tijdens deze workshop ga je de RotPot vullen met de groente die tijdens de andere ROTZOOI-workshops niet zijn gebruikt, want weggooien, daar doen wij niet aan.. Resultaat: je gaat naar huis met een RotPot zelf ingemaakte groente en de kennis om thuis vrolijk verder te fermenteren.
Ticket kopen ( € 35,- incl. RotPot twv € 19,75)


LEZINGEN

Simone Vos – Agriton – Bokashi bak
12:00 – 12:30u
Simone Vos vertelt hoe je de bodem van je (moes)tuin kunt stimuleren met je eigen voedsel- en tuinresten. Al je schillen, stronkjes en zelfs kliekjes kun je fermenteren in een speciale emmer. Zo maak je je eigen Bokashi; een Japans woord voor ‘goed gefermenteerde organische resten’. Kom kijken hoe je eenvoudig je eigen afval kan omzetten naar grondstof.
Ticket kopen ( € 5,-)

Koen Mulder – RAW Milk Company
14:15 – 15:00u
RAW Milk Company produceert gefermenteerde producten op basis van rauwe zuivel. Rauwe zuivel heeft een totaal ander effect op onze gezondheid dan gesteriliseerde en gepasteuriseerde zuivel. Wat doen probiotische bacteriën in rauwe melk en waarom zijn ze zo goed voor je darmen?
Ticket kopen ( € 5,-)

Sasker Scheerder – Pekelzouten
15:30 – 16:00u
Sasker Scheerder van Manenwolf’s rokerij en foodlab overdenkt en ontwikkelt oude fermentatietechnieken opnieuw. Pekelzout is daar een voorbeeld van. Een tafelzout barstens vol smaak, gewonnen van het pekelnat van groenten fermentaties. Over circulaire keuken gesproken!
Ticket kopen ( € 10,- inclusief een potje pekelzout om mee naar huis te nemen)


OVERIGE ACTIVITEITEN

De zuurkooldokter
13:00 – 13:45u + 16:45 – 17:30u + 19:00 – 19:45u
Kom met je eigen fermentatiecreaties op consult bij de “zuurkooldokter”, want soms gebeuren er dingen in je fermentatieproces waarbij je je nog eens onder de kin wrijft en denkt: “is dit nog wel goed”. Voedselveiligheid is daarbij een belangrijk item. Een panel van deskundigen geeft antwoord op je vragen.
Gratis entree

Fermentatie Q&A
15:30 – 16:15u
Tijdens deze Q&A kun je al je vragen kwijt aan een aantal fermentatie experts van Nederland: dr. Bart Smit,, Meneer Wateetons en Christian Weij.
Gratis entree

Starters ruilen
Inleveren: 11:00 – 13:00u
Ophalen: 16:00 – 19:00u
Elke starter is uniek. Deel dus je zuurdesems, komboecha zwammen, kefir korrels of azijnmoeders met elkaar en laat je verrassen door wat je er voor terug krijgt. Het formulier om starters te ruilen kun je hier downloaden.
Gratis entree

Doorlopende filmvertoning
12:30 – 19:00u
People’s Republic of Fermentation
Sandor Katz reist door China om meer te leren over Chinese Fermentatietechnieken (80 minuten, doorlopend, 7 afleveringen)
Gratis entree

De workshops van ROTZOOI fermentatiefestival worden mede mogelijk gemaakt door:

drukbaar-r-zonder-onderschriftlogo_kookpunt_2015