Programma overzicht 26 mei 2019

Workshops - lezingen - starters ruilen - films - Q&A

11:00 – 12:00u

Workshop verrot gezonde zuivel maken
Door: Christian Weij 

Maak je eigen brie en leer alles over de ongekende mogelijkheden van zuivel en fermenteren van Christian Weij.


€ 25,- inclusief brie en kaasvorm

11:00 – 11:30u

Lezing: Bokashi bak
Door: Simone Vos – Agriton

Compost gemaakt van je eigen voedsel- en tuinresten, dat is wat de Bokashi emmer doet. Simone Vos vertelt je er alles over en helpt je op weg.

€ 5,- 

11:00 – 13:00u

Starters inleveren bij de starterruilkraam

Kom je om in de kefirkorrels, zwammen, schatjes en moeders? Lever ze dan in bij de starterruilkraam en haal aan het einde van de dag de starter van je wensen op.

11:30 – 12:30u

Workshop Tomatenketchup 2.0
Door: Sanne Zwart

Is tomatenketchup gefermenteerd? Vanaf nu wel! Want waarom zou je die enorme smaakexplosie, het lagere suikergehalte plús alle probiotica als fijne bonus NIET in je ketchup willen hebben?


€ 35,- inclusief ROTpot twv 24,95

11:30 – 12:30u en 14:30 – 15:30u

Masterclass zuurdesembrood bakken
Door: Jorisbrood

In deze masterclass, in twee delen, leer je hoe je een echt zuurdesembrood herkent, hoe je een zuurdesemstarter maakt en ga je met de handen in het deeg. Bakken als een pro en je eigen brood mee naar huis.

€ 25,- 

11:40 – 12:10u

Lezing: De toegevoegde waarde van gefermenteerde levensmiddelen
Door: Eddy Smid hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie WUR

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voedselfermentatieprocessen die onze voedingsmiddelen sterk verbeteren en rechtstreeks kunnen worden toegeschreven aan de activiteit van gewenste micro-organismen.

€ 5,- 

12:20 – 12.50u

Lezing: De zin en onzin van probiotica
Door: Dr. Karen Koning van Winclove Probiotics

Probiotica, je komt het overal tegen. Maar wat zijn deze “goede beestjes” nu precies en hoe kunnen ze de gezondheid beïnvloeden? Winclove is gespecialiseerd in het onderzoeken, ontwikkelen en produceren van probiotica. Zou je ook iets kunnen fermenteren met de probiotische poeders?

€ 5,- 

12:30 – 13:30u

Workshop vlees fermenteren
Door: Meneer Wateetons

Meneer Wateetons leert je in deze workshop hoe je zelf droge worst kunt maken en wat vleesvissaus en worstmiso is.

€ 25,- 

13:00 – 19:00u

Fermentatie films in het officierskantoor

Hier draaien we onafgebroken de films van fermentatiegoeroe Sandor Katz in China en de interviews met René Redzepi en David Zilber van restaurant Noma in Kopenhagen.

 

GRATIS toegang

13:00 – 13:30u

Lezing: My Micro Zoo
Door: Jos Seegers, PhD

Altijd al willen weten welke bacteriën er in jouw dikke darm leven en hoe zij jouw leven beïnvloeden (afweer, stemmingen en prestaties)? My Mycro Zoo geeft je daarin inzichten.

€ 5,- 

13:15 – 14:15u

Workshop Tsukémono – Pickle-pers
Door: Peter van Berckel

Tijdens deze lekker actieve workshop leer je onder leiding van Peter van Berckel je eigen pickles te maken met behulp van de pickle pers (inbegrepen).

 

€ 35,- inclusief pickle pers

13:45 – 14:30u

Lezing en Proeverij van Mannenvlees
Door: De Lekkere Man

Vlees dat moet? Ja, als je boter, kaas en eieren eet zou je ook af en toe een man moeten eten. Maar dan wel een man met stijl: charcuterie. Kom luisteren naar het avontuur met vlees-zonder-bestaand-recept en proef de inventiviteit van De Lekkere Man.

€ 5,- 

14:00 – 15:00u

Workshop Desem – met gecultiveerde gisten van bloemen
Door: Julien Vandamme van Fermenthings

Zuurdesem is gaaf, maar een zuurdesem met gecultiveerde gisten van bloemen is next-level. Inclusief wilde gistjacht.

€ 25,-

14:00 – 15:30u

Workshop Cider maken
Door: Mark van der Veek van Ciderlab

In anderhalf uur tijd ga je met Mark van CiderLab aan de slag en leer je van een bak blozende appels een unieke cider te maken. Na afloop ga je gegarandeerd naar huis met een flesje zelfgemaakte cider (in wording). Beloofd!

€ 30,-

14:45 – 15:45u

Workshop water kefir
Door: Carolien de Kort, Queen Ferment

Zelf je eigen probiotische frisdrank maken met behulp van kefir, lekker én gezond.

€ 25,-

14:45 – 15:45u

De zuurkooldokter

Twijfels over de kwaliteit van je fermentatiecreatie? De zuurkooldokter diagnosticeert, geeft antwoord en weet raad!

 

GRATIS toegang 

15:30 – 16:30u

Basisworkshop Groentenfermentatie
Door: Saskia Frederiks

Met de kennis en kunde uit deze basisworkshop geniet jij binnenkort van je eigen gefermenteerde groenten!

€ 25,-

15:30 – 16:30u

Lezing en Proeverij gefermenteerde cocktails
Door: Maxime Willems en Jigger’s

Maak kennis met gefermenteerde cocktails! Nieuwe smaken, variaties en creaties door de toevoeging van gefermenteerde elementen aan klassieke en moderne cocktails en coolers door Maxime Willems van Proef en Jigger’s (Gent, België)

€ 20,-

15:30 – 16:30u

Wildplukwandeling
Door: Bosbaas Edwin Cornelissen

Wildplukken is hip and happening, maar wat kan je eten, en wat zeker niet? Bosbaas Edwin neemt je mee en leert je de daslook door de bomen te zien. Extra leuk: fermenteren ermee!

Alleen de wildplukwandeling: € 15,-


Wildpluk wandeling + workshop no waste: 35 euro (5 euro korting)

15:45 – 16:45u

Koji and Shoyu introduction
Door: Marika Groen, Malica ferments – English

Marika invites you to the art of koji and shoyu, and to meet this mysterious fungi Aspergillus oryzae and other strains. Dip your toes into the Japanese ferment.

€ 20,-

16:00 – 19:00u

Ophalen van je nieuwe starter bij de starterruilkraam

Hopelijk heeft iemand de door jou gewenste starter ingeleverd. Neem hem snel mee naar huis.

16:30 – 17:30u

Workshop Zuurkool met seizoensgroente
Door: Thull’s

De fijne kneepjes van het zuurkool-ambacht leer je natuurlijk bij Thull’s. In een hands-on workshop ga je aan de slag met kool en zout. Aan het einde van de workshop ga je trots als een pauw met een pot roze zuurkool onder de arm naar huis.

€ 25,-

17:00 – 18:00u

Workshop Kimchi klassiek versus lokaal
Door: Yannick Schandené van Fermenthings

Kimchi is de Koreaanse grootvader van onze zuurkool. Leer variatie aan te brengen in smaak door zowel een traditionele als een lokale kimchi-smaakpasta te maken.

€ 25,-

17:00 – 18:00u

Brewing Kombucha
Door: Joyce Bergsma, EatLiveLovefood – English

Joyce will guide you through kombucha’s history, health benefits and the wonderful world of the SCOBY. Get your brew bubbling!

€ 25,-

18:00 – 19:00u

Workshop No waste fermentaties
Door: Christian Weij

Restanten groenten, fruit, afsnijdsels of restjes brood weggooien? Welnee! Fermenteren met bacteriën en schimmels die handel! Christian Weij leert je alle mogelijkheden.

€ 25,-

18:15 – 19:15u

Introductie Tempeh
Door: Sasker Scheerder, Manenwolf’s

Alles leren over tempeh?De achtergrond, het proces, de schimmel Rhizopus oryzae en daarna zelf aan de slag? Kom naar deze workshop van Sasker Scheerder.

€ 30,-

18:30 – 19:30u

Bier & Spijs workshop
Door: Elaine Olsthoorn, Wilde Chutney

Wat zijn wilde gisten in bier, en bestaan “tamme gisten” dan ook? Elaine gaat het je uitleggen en wijdt uit over de theorie en praktijk van het proeven van bier. Je proeft 3 bijzondere bieren waarbij drie hapjes die de bieren uitdagen of mooi complementeren.

€ 20,-

19:30 – 20:00u

Q&A
Door: alle aanwezige fermentatie specialisten

Tijdens dit laatste onderdeel van de dag krijg je de kans om al die vragen die je vandaag nog niet hebt kunnen stellen, op onze specialisten af te vuren. Geheid dat er iemand wel een antwoord heeft.

 

GRATIS toegang